VIDEOTEHDAS – ole oman elämäsi päätähti!

VIDEOTEHDAS on matalan kynnyksen somevideovalmennus, joka sopii sinulle vaikka et olisi koskaan kuvannut videoita.

“Ensinnäkin ihan supermielenkiintoinen ja kivan ytimekäs! 
Ehdin tänään tutustua matskuun - ja lopputulos; binge watched kaikki 
matskut. Ja koukutuin, helmee kamaa!” 
- Johanna

Valmentaja Sanna Seiko Salo:

“Olin vuosituhannen alussa Nokiassa töissä, suunnittelemassa mm. kamerasovellusta kännyköihin. Teimme niin kutsuttuja “simpukkapuhelimia” ja kävimme Japanissa asti tekemässä käyttäjätutkimuksia puhelimien ja sovelluksien tehokäytöstä. Innostuin valokuvauksesta sekä videokuvauksesta siinä määrin, että kännykkä kasvoi käteeni kiinni.

Oli ongelma. Videokuvan laatu kännyköillä kuvattuna oli joko karmean huono, tai sitten videotiedostojen koko niin suuri, että somevideoiden tekeminen oli tuskaista.

Kävin valokuvauskursseja, mutta en jaksanut opiskella järjestelmäkameroiden aukkoja ja valotusaikoja. Julistin yksinkertaistamisen puolesta: ehdotin kameratiimille, että poistetaan kaikki “settingit” eli asetukset. Tehdään vain yksinkertaisesti niin hyvä kamera, että käyttäjän ei tarvitse etukäteen lainkaan miettiä mitään säätöjä senkuin räpsii menemään vain. Lisäksi järjestelmäkamerasta tai pokkarikamerasta videot piti erikseen siirtää tietokoneelle muokattavaksi. Sehän jäi sitten usein tekemättä, eli vaikka videon olisikin saanut kuvattua, se jäi editoimatta ja jakamatta.

Ennustin, että kännyköiden kamerat korvaavat pokkarikamerat ja ihmiset tulevat tekemään “kotivideoita” puhelimillaan. Kunhan vain kaksi haastetta ratkaistaisiin.

LAATU ja MUISTI

Nyt ollaan siinä pisteessä mitä tuolloin visioin. Älykännyköillä voi kuvata sellaista laatua, että silmään ei satu. Pilvipalveluista saa ostettua tallennustilaa halvalla ja isotkin videotiedostot siirtyvät talteen automaattisesti. Ensimmäistäkään säätöä ei tarvitse tehdä etukäteen, voi alkaa vain kuvata. Halutessaan voi jälkeenpäin muutamasta valokuvasta pyöräyttää vaikka elokuvatrailerin. Valmiita appeja eli sovelluksia erilaisiin muokkaustarkoituksiin löytyy sovelluskaupoista loputtomasti. Kaikki on mahdollista. Nyt tarvitsee enää ryhtyä.”

 

SINULLA ON TARINOITA.

SINULLA ON ÄLYPUHELIN.

ON AIKA TULLA ULOS KAAPISTA.

KERRO TARINASI VÄKEVÄMMIN VIDEOLLA – KOSKA SÄ VOIT!

somevideo = video, joka on kuvattu, editoitu ja jaettu älypuhelimella somekanaviin

VHS:n ja Hollywoodin välissä

Muistatko, kun videoita kuvattiin painavilla VHS videokameroilla ja keskellä kahden tunnin särisevää videokuvaa on se yksi puolen minuutin pätkä, joka oli tarkoitus leikata talteen? Tehdä kokoelma hyvistä videopätkistä ja näyttää sitä ylpeänä kavereille ja sukulaisille? Editointi oli kuitenkin todella hankalaa. Ja useimmiten se jäikin tekemättä. Nyt on toisin! Kuka vain pystyy paitsi kuvaamaan videoita, myös editoimaan niitä älypuhelimella.

Yrityksissä tehdään jo paljon videoita, sekä ostettuina videotuotantoina, että omin voimin. Kuusi vuotta sitten ollessani töissä suunnittelutoimisto Linja Designissa, teimme asiakkaiden kanssa design projekteissa paljon käyttöliittymäkuvia ja grafiikkaa. Huomasimme, että ne olisi helppo hyödyntää myös videoina ja niinpä pystytimme videotuotantoyksikön. Videotuotannot olivat yrityksissä vielä harvinaisempia ja usein isoja rahallisia panostuksia. Niihin suhtauduttiin vakavammin ja suunnitelmat tehtiin hartaasti ja hyväksytettiin monilla tahoilla. Ison rahan laadukkaita videotuotantoja, joissa on useita kuvauskohteita, ehkä animointeja, 3D-grafiikkaa, näyttelijöitä jne. kutsun Hollywood-videoiksi. Niille on oma paikkansa, mutta nykyisin halutaan nopealla tempolla somesisältöjä, jopa päivittäin, ja autenttisuus lasketaan hyödyksi!

Somevideot ovat VHS:n ja Hollywoodin välissä. Niitä voi ideoida ja tuottaa ihan kuka tahansa, omin voimin!

“Minulla madaltaa kynnystä kokeilla, kun pystyy samaistumaan kouluttajaan. 
Olet tehnyt todella hienoa työtä olemalla rento, rempseä ja himmee :P 
Ja samalla kuitenkin puhut täyttä asiaa!” 
- Iita

SISÄLTÖ

INTRO: VHS:n ja Hollywoodin välissä – miksi videoita kannattaa tehdä

 1. Videotrendit nyt
 2. Hyvän somevideon tunnusmerkit
 3. Video on arvokas viestin väline
 4. “Oma ääni” eli millaisia videoita juuri minun kannattaa tehdä
 5. Kehuselfievideo – uskallan, kehtaan ja kokeilen
 6. Videoiden käsikirjoitus – TARINA on tärkein
 7. Videoiden kuvaus – tekniikat ja vinkit
 8. Videoiden editointi – ohjelmistot ja vinkit
 9. Videoiden jakaminen – kanavat ja vinkit
 10. Tehdään oma video!

SINÄ OSAAT JA USKALLAT!

LÖYDÄT SUPERVOIMASI

 • Opit itsestäsi: millainen olet esiintyjänä, viestijänä ja tarinankertojana.
 • Opit tekemään Sinun näköisiä somevideoita: meillä kaikilla on supervoimia, taitoja ja ominaisuuksia, mitkä tekevät meistä erityisiä. Videolla tuomme ne esiin.

OPIT TEKEMÄLLÄ

 • Opit perusteet somevideoiden suunnitteluun, käsikirjoitukseen, kuvaukseen, editointiin sekä jakamiseen somessa.  
 • Teet valmennuksen aikana jo ensimmäiset 3 somevideotasi. Kädet saveen, kato.
 • Teet ketteriä kokeiluja, käyttäen eri editointisovelluksia.
 • Haastan sinua ja haastat itseäsi piipahtamaan säännöllisesti epämukavuusalueella. Valmennuksen jälkeen oman äänen kuuleminen tai oman naaman katselu videolla ei enää tunnu pahalta.

SÄÄSTÄT TAI TEET RAHAA

 • Olet perillä mistä puhutaan. Tiedät paremmin minkälainen ponnistus on somevideon teko, ja voit jatkossa päättää teetkö itse vai ulkoistatko. Eikä sinua huijata somesisältökaupoilla.
 • Yrityksissä ja työpaikoilla on kova paine tehdä videoita jatkuvasti, jopa päivittäin, ja siksi perustaidot videoiden tekemisestä on hyvä olla jokaisella. Ehkä sinusta tulee työpaikkasi uusi vlogaaja tai videokuvauksesta uusi harrastuksesi.
 • Voit kääntää supervoimasi halutessasi tulovirraksi videoiden avulla. Jos osaat esimerkiksi neuloa Suomi-pipoja, koodata webbisivuja, elää säästeliäästi tai tehdä jotakin muuta juuri omalla tavallasi, voit tehdä vaikkapa oman verkkokurssin videoistasi ja kääntää osaamisesi rahaksi.

OMAN ELÄMÄSI PÄÄTÄHTI

Tee HENKILÖBRÄNDISI näkyväksi!

Kaikki me täällä hädissämme googlaamme. Personal branding:issa on kyse maineen viestimisestä. Jos ennen annoimme käyntikortin, nykyisin someprofiilimme esittelevät meidät. Kuinka usein kohdatessasi uuden henkilön (livenä tai virtuaalisesti) ensitöiksesi googlaat hänet? Mitä Sinusta on löydettävissä googlaamalla kun haluat erottua esimerkiksi ammatillisesti eduksesi? Henkilökohtaisen kohtaamisen puuttuessa, video on seuraavaksi paras keino tehdä lyhyessä ajassa lähtemätön vaikutus!

“Tarvitsisin apua siinä oman äänen ja itseluottamuksen rakentamisessa ja 
itseasiassa ymmärsin nyt että esim. tämä videotehdas on tehnyt just sitä! 
Olen vienyt rohkeasti mun ideoita läpi firmassa ja olenkin nyt sitten 
päävastussa siitä että teen somekuvia ja -videoita ja spämmin niitä. 
Ja sain aika vapaat kädet niiden luomiseen. Eli sehän on jo tosi hyvin!” 
- Iita

SINUN TARINASI ANSAITSEE TULLA KUULLUKSI

Olen pitänyt VIDEOTEHDAS valmennusta ryhmille livenä kahden vuoden ajan. Jokaisessa live valmennuksessani on ollut paikalla vähintään yksi henkilö, joka ei ole koskaan tehnyt videoita tai ainakaan muokannut niitä millään tavalla. Vaikka sinä et olisi koskaan avannutkaan puhelimen kameraa tai tiedä mikä on editointiappi, vakuutan, että tämä valmennus madaltaa ryhtymisen kynnystä ja löydät itsesi tarttumasta kännykkäkameraan ja painamaan punaista nappia!

Eräs valmennukseen osallistunut tilasi valmennuksen jälkeen siltä istumalta verkkokaupasta selfiekeppi-kolmijalan, jakoi kehuselfievideonsa Faceen ja sanoi, että nyt hän taisi innostua tosissaan! Esittelykierroksella sama henkilö kertoi pelkäävänsä itsensä kuvaamista ja olevansa hiukan kauhuissaan koko tästä valmennuksesta. Huikea muutos neljässä tunnissa!

“Hyvin menee! Olen tekaissut jo muutaman videon ihan vain siinä hetkessä 
insipiroituneena ympäristöstäni. Tarinakin syntyy tavallaan siinä 
hetkessä, sen taidon olen näköjään oppinut improvisaation kautta.” 
- Iita

LÖYDÄ ITSESI JA IHASTU LÖYTÄMÄÄSI

Eikä niitä videoita mikään pakko ole jakaa someen. Keksin helposti kymmenen keinoa hyödyntää videota muuten kuin somessa, yleisön kasvatuksessa, markkinoinnissa ja myynnissä. Voit tehdä videoita täysin omaksi huviksesi, omaan “pöytälaatikkoon”, pitää videopäiväkirjaa, harjoitella esiintymistä, hioa pois maneereja, tehdä opasvideoita, sketsejä, lyhytelokuvia, voimavideoita, onnitteluvideoita, lahjavideoita, kommunikoida videolla edistymistäsi töissä tai harrastuksessa, kuvata video-CV:n, kertoa videolle ajatuksistasi, haaveistasi ja luetella bucket listasi, pyytää anteeksi tai puolisoksi!

Video on tarvittaessa rehellinen palautteen antaja, kaunis helposti jaettava muisto tai palaverin jäänsärkijä.

“Erityisplussat: lyhkäset videot ja huumori sekä selkeitä vinkkejä.” 
- Johanna

INNOSTU JA RYHDY!

HELEE ACADEMYn valmennukset ovat viihdettä ja tietoa samassa paketissa.

 • Opit tekemään somevideoita omalla kännykällä
 • Löydät oman juttusi tai ainakin sen idun 🙂
 • Saat varmuutta ja uskallusta kokeilla
 • Teet ensimmäiset videosi alusta loppuun ja halutessasi jaat kanaviisi
 • Heleen rento ja huumorinhöysteinen tyyli viihdyttää eikä valmennus tunnu opiskelulta
“Hyviä tipsejä putoilee alusta alkaen katsojalle.” 
- Lauri

Kysy lisää valmentaja Sanna Seiko Salolta: 0504821939 tai lähetä viestiä lomakkeella.